Reklama
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżeczka drożdży instant,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki stopionego masła,
szczypta soli.
Syrop:
3 szklanki cukru,
1-2 łyżki soku z cytryny,
1 i 1/3 szklanki wody.
Poza tym:
olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z łyżką ciepłej wody i łyżeczką cukru. Zagnieść ciasto, dodając masło, wodę, mąkę i szczyptę soli. Przykryć. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Syrop: wszystkie składniki gotować, aż powstanie syrop. Lekko ostudzić. Z ciasta ukształtować kulki. Usmażyć jak pączki na rozgrzanym oleju. Odsączyć na serwetce. Po czym włożyć do syropu. Pączki mają nasiąknąć syropem. Od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama