Lody z karmelem - przepis składniki i przygotowanie
Pyszny deser domowej roboty!

Opublikowano: 23.07.2014, 03:25
Reklama
Ilość kalorii: 520
Czas przygotowania: 390 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki wody
- 2 szklanki kremówki
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na lody z karmelem!
- Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru. Ucierając, dodaj gorącą kremówkę.
- Mieszając, ogrzewaj, aż zgęstnieje. Przestudź.
- Resztę cukru rozpuść z wodą na patelni, rytmicznie nią potrząsając.
- Dodaj płatki, wymieszaj. Karmel przełóż ma pergamin.
- Gdy stwardnieje, połowę posiekaj, dodaj do masy.
- Szklaną miskę wyłóż folią spożywczą, wlej masę i mroź 2 godz.
- Zamieszaj, przykryj folią i zamrażaj kolejne 4 godz.
- Lody z migdałowym karmelem wyłóż na talerz, obłóż ubitą resztą kremówki i migdałami w karmelu.
Przepis z "Pani domu"
Reklama
Sprawdź inne przepisy na letnie desery:
Sernik na zimno z bakaliami - przepis
Lody malinowe z jagodami - przepis
Tarta cytrynowa z bezą - przepis
Reklama
Reklama
Reklama