Reklama
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 750 ml niekwaśnego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 10 wafelków–kubeczków do lodów
  • owoce do dekoracji, np. maliny, truskawki, jagody, kawałek arbuza l kolorowy lukier
Reklama
Przygotowanie:
  1. Jogurt zmiksować z miodem. Schłodzoną kremówkę ubić na szywno z cukrem wanilinowym. Delikatnie połączyć obie masy. Przełożyć je do zamykanego, plastikoweog naczynia (przeznaczonego do kontaktu z żywnością), wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
  2. Na początku mrożenia można je zamieszać co pół godziny, by miały nieco lżejszą konsystencję.
  3. Przy pomocy specjalnej łyżki do wafelkowych kubeczków nakładać po 2–3 kulki lodów. Obłożyć je kawałkami arbuza. Z jagód zrobić oczy ludka, z maliny nos, lukrem narysować usta, a z plastra truskawki zrobić czapeczkę. Lody od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama