Łódeczki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 15.10.2009, 13:42
Reklama
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki masła
- owoce do dekoracji (świeże, z puszki lub konfitury)
- cukier puder
Reklama
Przygotowanie:
1. Ciasto pozostaw na 2 godziny w temp. pokojowej, by rozmarzło.
2. Połowę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym rozprowadź budyń (w razie potrzeby dodaj cukru), wlej do gorącego mleka, gotuj ok. 2 min, ciągle mieszając. Zestaw z ognia, ostudź.
3. Ciasto pokrój na równej wielkości prostokąty. Krótsze boki składaj na pół, smaruj białkiem i zlepiaj tak, by powstały łódeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15–20 min w 220 st. C, ostudź.
Reklama
4. Łódeczki napełniaj budyniem. Udekoruj kawałkami owoców, oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama