Składniki:
- 12 gotowych babeczek z kruchego ciasta
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
- 12 truskawek
- 2 łyżki czarnych jagód lub borówek amerykańskich
- 1/2 puszki brzoskwiń w zalewie
- 20 dag winogron
- 2–3 łyżki malin
- melisa cytrynowa
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Dżem lekko podgrzej, przetrzyj przez sito. Następnie posmaruj nim wnętrza babeczek i odstaw, aby zastygł (dzięki temu babeczki nie będą przemiękały po kontakcie z sokiem owocowym).
2. W tym czasie brzoskwinie dobrze osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Przebierz truskawki, również pokrój w plastry. Jagody winogron poodrywaj
od gałązek, pokrój na połówki, czubkiem noża wyjmij pestki.
3. W każdej babeczce ułóż kilka plasterków brzoskwiń i truskawek oraz połówki winogron. Posyp jagodami, malinami i posiekaną melisą cytrynową. Tuż przed podaniem owoce oprósz cukrem pudrem lub polej odrobiną płynnego miodu.