Reklama
Składniki:

- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 żółtka
- 75 dag rabarbaru
- 10 dag cukru do duszenia

Na kruszonkę:

- po 5 dag masła i cukru
- 10 dag mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Reklama
Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem, dodać 15 dag mąki, wymieszać, odstawić na 1 godz. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z resztką cukru, stopione masło, odstawić. Należy pamiętać, że mleko do rozczynu musi być lekko podgrzane (letnie), a masło stopione i przestudzone. Wszystkie składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto ładnie wyrośnie i będzie smaczne. Ułożyć ciasto na natłuszczonej blasze, odstawwić do wyrośnięcia. Rabarbar opłukać, odciąć końcówki, obrać z włókien, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, zasypać cukrem. Gdy się rozpuści, dusić ok. 15 minut, przestudzić. Na kruszonkę posiekać nożem wszystkie składniki, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Kawałki rabarbaru ułożyć na wyrośniętym cieście. Ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, posypać owoce. Piec ok. 45 minut w temperaturze 190-200ºC.

Reklama

To drożdżowe ciasto można upiec z innymi sezonowymi owocami, a zimą z owocami mrożonymi (nie trzeba ich przedtem rozmrażać)

Reklama
Reklama
Reklama