Lekkie ciasto cytrynowe na lato robię z 7 składników. Sprawdza się nawet podczas największych upałów
Kiedy temperatura przekracza 30 stopni, ostatnią rzeczą, jakiej chcemy, są ciężkie, masiaste desery. To lekkie ciasto cytrynowe jest puszyste, odświeżające i idealnie wpasowuje się w wakacyjny klimat. A najlepsze, że do jego zrobienia potrzebujesz tylko 7 składników. Możesz dorzucić też lekki krem albo świeże owoce.

Cytrynowe wypieki to klasyka, która nigdy się nie nudzi. W tej wersji stawiam na prostotę: jedno naczynie, krótka lista składników i efekt, który zawsze robi wrażenie. Ciasto pięknie pachnie i lekkie jak chmurka. Przywodzi na myśl wakacyjne weekendy w Positano, które jak wiemy cytrynami i ceramiką stoi. To ciasto będzie idealne na piknik, do porannej kawy lub jako szybki deser po obiedzie.
Przepis na lekkie ciasto cytrynowe
Kiedy za oknem żar leje się z nieba, ciężkie, kremowe ciasta mogą być po prostu niezachęcające. Masiaste propozycje zostaw więc na chłodniejsze dni, a w największy upał postaw na coś lekkiego, z nutą cytrusów. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem albo świeżymi owocami (najlepiej prosto z lodówki). Ten jogurtowy cytrynowiec możesz upiec zarówno w klasycznej blasze, jak i w keksówce.
Składniki:
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 120 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego),
- 60 ml oleju,
- 150 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka i sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół.
- W misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Dodaj jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny, a potem wszystko dokładnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrej masy. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 30-35 minut (do suchego patyczka).
- Po ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lekkim lukrem cytrynowym.

Krem do ciasta cytrynowego
Jeśli mimo wszystko lubisz ciasta przełożone masą, przygotuj ten lekki krem. Idealnie sprawdzi się podczas upałów i nie "przytłoczy" całego wypieku. Ciasto świetnie komponuje się także z borówkami, malinami lub plasterkami moreli. Możesz delikatnie wcisnąć owoce w surową masę tuż przed pieczeniem.
Składniki:
- 200 g mascarpone albo twarogu sernikowego,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki cukru pudru lub dowolnego słodzika,
- łyżka soku z cytryny,
- opcjonalnie: kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj serek z jogurtem. Możesz użyć niskich obrotów miksera, żeby masa była puszysta.
- Dodaj cukier puder, skórkę z cytryny, sok i wanilię. Delikatnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną.
- Wstaw krem na 15 minut do lodówki, wtedy staje się jeszcze bardziej aksamitny.
- Użyj do przełożenia ciasta lub rozsmaruj na wierzchu i udekoruj świeżymi owocami.
Czytaj także:
- Najlepszy cytrynowiec siostry Anastazji
- 4 słodkie pomysły na pyszne ciasto z nektarynkami
- Ciasta na lato: proste przepisy