Reklama
Składniki:

- 5 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag mąki
- 300 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie galaretki

Reklama
Przygotowanie:

1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, zastudź, pokrój w kostkę.

2. Na ciasto żółtka utrzyj z 10 dag cukru pudru. Białka ubij na pianę, delikatnie wymieszaj z żółtkami i przesianą mąką.

3. Prostokątną, płaską formę wyłóż pergaminem. Rozprowadź ciasto, upiecz w 190 st. C.

4. Ciasto z pergaminem przełóż na wilgotną ściereczkę. Zdejmij pergamin, zwiń roladę, zawiń w ściereczkę.

Reklama

5. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody, ostudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Delikatnie połącz z żelatyną. 6. Bitą śmietaną posmaruj ciasto, rozłóż na niej galaretkę. Zwiń roladę, oprósz cukrem.

Reklama
Reklama
Reklama