Lekka rolada z bitą śmietaną

Opublikowano: 05.02.2010, 11:54
Reklama
Składniki:
- 5 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag mąki
- 300 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie galaretki
Reklama
Przygotowanie:
1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, zastudź, pokrój w kostkę.
2. Na ciasto żółtka utrzyj z 10 dag cukru pudru. Białka ubij na pianę, delikatnie wymieszaj z żółtkami i przesianą mąką.
3. Prostokątną, płaską formę wyłóż pergaminem. Rozprowadź ciasto, upiecz w 190 st. C.
4. Ciasto z pergaminem przełóż na wilgotną ściereczkę. Zdejmij pergamin, zwiń roladę, zawiń w ściereczkę.
Reklama
5. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody, ostudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Delikatnie połącz z żelatyną. 6. Bitą śmietaną posmaruj ciasto, rozłóż na niej galaretkę. Zwiń roladę, oprósz cukrem.
Reklama
Reklama
Reklama