Łazanki z bakaliami
Słodka przekąska

Przygotowanie i smażenie 50 min * 1 porcja – ok. 290 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 3 szklanki ugotowanych łazanek
- po łyżce rodzynek, orzechów, daktyli, suszonych fig, migdałów, skórki pomarańczowej
- 6 łyżek miodu
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 1/2 szkl. syropu pomarańczowego
Sposób wykonania:
1. Daktyle i suszone figi opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj. Rozdrobnij orzechy i migdały, wymieszaj z daktylami i figami, zalej syropem pomarańczowym, zasyp cukrem wanilinowym, odstaw na godzinę.
2. Cukier wsyp do rondelka, podgrzewaj, mieszając, aż się skarmelizuje, dodaj miód, smaż razem kilka minut.
3. Umyj rodzynki (jeśli są twarde, to przedtem krótko je namocz w ciepłej wodzie), osusz, dodaj do cukru z miodem, włóż pozostałe bakalie, smaż jeszcze razem 10 minut, ostudź.
4. Ugotowane łazanki wyłóż do szklanej miseczki lub na półmisek, obłóż bakaliami, przed podaniem wymieszaj.