Reklama
Składniki:

- 15 dag przesianej mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 0,5 l śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- 50 dag truskawek (mrożonych lub świeżych)
- dżem

Reklama
Przygotowanie:

1. Zagnieść kruche ciasto z przesianej mąki, masła, cukru pudru, żółtka, 1 łyżki śmietany i szczypty soli, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki.

2. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć formę na tartę, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C, piec 20 min, ostudzić, posmarować dno i ścianki ciasta dżemem.

3. Śmietankę kremówkę ubić, dodając do smaku cukier puder (można dołożyć łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, krem będzie trwalszy), krem wyłożyć na ciasto.

4. Truskawki dokładnie opłukać, osuszyć, oberwać szypułki, część pokroić na kawałki, dorodniejsze na połówki.

Reklama

5. Kawałki owoców wyłożyć na krem, większe położyć na środku, tartę wstawić do lodówki, wyjąć tuż przed podaniem, ostrym nożem pokroić jak tort.

Reklama
Reklama
Reklama