Łamańce z bakaliami

Składniki:
Na masę:
- 1 szklanka maku i 1 szklanka mleka
- bakalie: rodzynki, suszone morele i śliwki, orzechy, migdały
- pół szklanki miodu
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- pół szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować 30 minut, osączyć, zemleć 2 razy. Bakalie dokładnie umyć, osączyć, rozdrobnić, połączyć z makiem, rozpuszczonym miodem, wymieszać, schłodzić. Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, radełkiem pokroić na romby, ułożyć je na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, upiec na złoto. Przygotowaną masę ozdobić łamańcami.
Rada: Z przygotowanego na łamańce ciasta można zrobić ciasteczka w kształcie gwiazdek, choinek itp. Należy wyciąć je foremkami, upiec, a na koniec ozdobić orzechami, migdałami, polewą.
Źródło: "Przyjaciółka"