Reklama
Składniki:

- 50 dag pszenicy
- 20 dag płynnego miodu
- szklanka maku
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- 15 dag rodzynek sułtanek
- 5 dag fig
- 5 dag suszonych moreli
- 10 dag daktyli
- kandyzowane wisienki koktajlowe do dekoracji
- sok z cytryny

Reklama
Przygotowanie:

1. Przebrane, umyte ziarenka pszenicy zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj
w tej samej wodzie. Odcedź, ostudź. Pszenicę włóż do lnianego woreczka i uderzaj drewnianą pałką, aż odejdą łuski. Przebierz, oddzielając czyste ziarna.

2. Mak zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje (po ok. 2 godzinach), odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa lub zmiksuj blenderem.

3. Rodzynki namocz, osącz. Posiekaj figi i daktyle oraz suszone morele.

4. Miód ogrzej, wymieszaj z suszonymi owocami, posiekanymi orzechami oraz makiem. Połącz z pszenicą. Ewentualnie dopraw odrobiną soku z cytryny. Odstaw na kilka godzin.

Reklama

5. Przed podaniem kutię udekoruj kandyzowanymi wisienkami. Możesz przybrać ją też połówkami orzechów, paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej lub świeżymi figami.

Reklama
Reklama
Reklama