Kuchnia Ameryki Północnej: Mississippi Mud Pie
Ciasto to pochodzi z południowych stanów Ameryki Północnej, a swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do błota rzeki Missisipi. Błotnisty wygląd ciasta być może nie jest zbyt apetyczny, ale w tym przypadku przysłowie „nie szata zdobi człowieka” sparafrazowane na „nie wygląd ciasta świadczy o jego smaku” ma niezaprzeczalne miejsce bytu.

Ciasto to pochodzi z południowych stanów Ameryki Północnej, a swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do błota rzeki Missisipi. Błotnisty wygląd ciasta być może nie jest zbyt apetyczny, ale w tym przypadku przysłowie „nie szata zdobi człowieka” sparafrazowane na „nie wygląd ciasta świadczy o jego smaku” ma niezaprzeczalne miejsce bytu.
Ciasto to nie jest przepiękne, ale jest przepyszne. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto tylko odważy się je spróbować.
Jego bogaty, czekoladowy smak, a do tego szybkość i prostota przygotowania ciasta zachęca do przygotowania go w zimne, deszczowe jesienne popołudnie, gdy za oknami zmrok zapada wyjątkowo szybko. Magiczna moc czekolady poprawi nam humor i doda energii.

Składniki na spód ciasta:
- 225 g rozkruszonych, suchych ciasteczek (np. Digestive),
- 60 g masła,
- 60 g gorzkiej czekolady.
Składniki na nadzienie:
- 180 g gorzkiej czekolady,
- 180 g masła,
- 4 jajka,
- 180 g cukru (dowolnie - białego lub brązowego),
- 180 ml słodkiej śmietanki.
Składniki na polewę:
- 140 ml słodkiej śmietanki,
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao,
- 40 g cukru pudru.
Wykonanie:
Roztopić w garnuszku masło i czekoladę, dodać rozkruszone ciasteczka. Wszystko dokładnie zamieszać, w razie potrzeby dodając odrobinę mleka.
Masę wyłożyć na spodzie okrągłej tortownicy (23 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równomiernie rozprowadzić masę na tortownicy pomagając sobie nożem lub specjalną paletką.
Przygotowanie nadzienia ciasta tak samo rozpoczynamy od roztopienia w garnuszku masła z czekoladą, a następnie studzimy je.
W misce ubić mikserem jajka z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Wówczas dodać śmietankę i ostudzoną masę z masła i czekolady. Zamieszać.
Gotowy krem wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do wcześniej nagrzanego do około 180° piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto polewamy czekoladową polewą, którą przygotowujemy następująco: ubijamy mikserem słodką śmietankę z cukrem pudrem i kakaem.
Smacznego!
Fot. http://img.foodnetwork.com
Anna Łyczko Borghi