Reklama

Ciasto to pochodzi z południowych stanów Ameryki Północnej, a swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do błota rzeki Missisipi. Błotnisty wygląd ciasta być może nie jest zbyt apetyczny, ale w tym przypadku przysłowie „nie szata zdobi człowieka” sparafrazowane na „nie wygląd ciasta świadczy o jego smaku” ma niezaprzeczalne miejsce bytu.

Reklama

Ciasto to nie jest przepiękne, ale jest przepyszne. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto tylko odważy się je spróbować.
Jego bogaty, czekoladowy smak, a do tego szybkość i prostota przygotowania ciasta zachęca do przygotowania go w zimne, deszczowe jesienne popołudnie, gdy za oknami zmrok zapada wyjątkowo szybko. Magiczna moc czekolady poprawi nam humor i doda energii.

Kuchnia Ameryki Północnej: Mississippi Mud Pie

Składniki na spód ciasta:

  • 225 g rozkruszonych, suchych ciasteczek (np. Digestive),
  • 60 g masła,
  • 60 g gorzkiej czekolady.

Składniki na nadzienie:

  • 180 g gorzkiej czekolady,
  • 180 g masła,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru (dowolnie - białego lub brązowego),
  • 180 ml słodkiej śmietanki.

Składniki na polewę:

  • 140 ml słodkiej śmietanki,
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao,
  • 40 g cukru pudru.

Wykonanie:
Roztopić w garnuszku masło i czekoladę, dodać rozkruszone ciasteczka. Wszystko dokładnie zamieszać, w razie potrzeby dodając odrobinę mleka.
Masę wyłożyć na spodzie okrągłej tortownicy (23 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równomiernie rozprowadzić masę na tortownicy pomagając sobie nożem lub specjalną paletką.

Przygotowanie nadzienia ciasta tak samo rozpoczynamy od roztopienia w garnuszku masła z czekoladą, a następnie studzimy je.
W misce ubić mikserem jajka z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Wówczas dodać śmietankę i ostudzoną masę z masła i czekolady. Zamieszać.
Gotowy krem wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do wcześniej nagrzanego do około 180° piekarnika. Piec przez około 45 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto polewamy czekoladową polewą, którą przygotowujemy następująco: ubijamy mikserem słodką śmietankę z cukrem pudrem i kakaem.
Smacznego!

Reklama

Fot. http://img.foodnetwork.com
Anna Łyczko Borghi

Reklama
Reklama
Reklama