Reklama
Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru,
10 dag orzechów włoskich,
5 jajek,
wanilia.

Reklama

Masa:
3 białka,
30 dag cukru pudru,
10 dag suszonych moreli,
20 dag marmolady morelowej,
kwasek cytrynowy.

Przygotowanie:
Reklama

Morele wypłukać, namoczyć, następnie ugotować w tej samej wodzie tak, aby płynu prawie nie było, zmiksować. Przesiać mąkę. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno całe jaja oraz stopniowo mąkę i cukier. Utrzeć bardzo starannie. Pod koniec wymieszać masę ze zmielonymi orzechami lub migdałami i wanilią. Posmarować spód tortownicy cienką równą warstwą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, upiec 5 krążków na złoty kolor.
Przygotować masę: cukier-puder przesiać, dodać białka, utrzeć dokładnie na pulchną masę, dodając zmiksowane morele. Masę przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Zimne krążki przełożyć masą morelową. Posmarować również wierzch i boki. Tort udekorować kilkoma ugotowanymi połówkami moreli.

Reklama
Reklama
Reklama