Reklama
Składniki:

- 3/4 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżki miałkiego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 torebki cukru waniliowego
- łyżka ajerkoniaku
- 25 dag serka mascarpone
- 2 jajka
- cukier puder migdałowy
- 25 dag truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych

Reklama
Przygotowanie:

1. Masło pokrojone w kostkę dodaj do dwóch rodzajów przesianej mąki, dosyp cukier i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę i żółtko, zagnieć ciasto.

2. Ciastem wylep dno i brzegi natłuszczonej formy. Spód ponakłuwaj. Piecz ok. 30 min (na złoto) w temp. 200 st. Ostudź.

3. Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem. Ucierając, dokładaj po łyżeczce mascarpone, dodaj ajerkoniak. Na koniec masę połącz ze sztywna pianą z białek.

Reklama

4. Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek. Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama