Kruchy mazurek z owocami

Opublikowano: 01.04.2008, 22:41
Reklama
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki krupczatki,
15 dag cukru,
15 dag margaryny,
2 żółtka,
2 łyżki gęstej śmietany,
paczka cukru waniliowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Reklama
Nadzienie:
25 dag dżemu truskawkowego,
20 dag śliwek suszonych,
20 dag moreli suszonych,
10 dag fig,
10 dag rodzynek,
2 białka,
10 dag cukru.
Przygotowanie:
Reklama
Śliwki, morele i figi pokroić w paski. Namoczyć rodzynki. Odcisnąć. Połączyć z innymi owocami i dżemem. Zagnieść ciasto z: mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtek. Dodać proszek do pieczenia i wanilia. Rozwałkować ciasto na blaszce. Podpiec na złoty kolor. Schłodzić. Nałożyć masę. Z białek i cukru ubić pianę. Ułożyć na masie. Dopiec.
Reklama
Reklama
Reklama