Rożki z marmoladą - przepis składniki i przygotowanie
Szybki i smaczny deser!

Opublikowano: 15.04.2015, 05:48
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 45 dag mąki
- 2 jajka
- twarda marmolada
- gruby cukier do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rożki z marmoladą!
- Jajka roztrzep.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką margarynę i roztrzepane jajka (zostaw łyżkę do posmarowania rożków).
- Wszystko wymieszaj mikserem.
- Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5 mm.
- Powstały płat pokrój na kwadraty o boku około 7-8 cm.
- Na każdym połóż łyżeczkę twardej marmolady.
- Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki.
- Powstałe rożki ułóż na płaską blachę wysmarowaną margaryną.
- Rożki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
- Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Reklama
Zobacz też przepisy na ciasta:
Sernik wiedeński - przepis
Ciasto herbatnikowe bez pieczenia - przepis
Ciasto Bawole Oczy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama