Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag margaryny Palma z Kruszwicy
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko

Reklama

Na masę:
- 10 dag daktyli
- 5 dag migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 1 cytryna
- 5 dag kandyzowanych owoców
- inne bakalie

Przygotowanie:

Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko, zagnieść, włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować, wyciąć kwadraty, a z resztek — gwiazdki. Migdały obrać, zemleć l daktyle posiekać z kandyzowanymi owocami i wymieszać z sokiem z cytryny. Wlać pół szklanki wody, zagotować, odparować. Schłodzoną masę wyłożyć na kwadraty, rogi zlepić na górze, dolepić gwiazdki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, zrumienić, posypać pudrem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama