Kruche piramidki z bakaliami

Opublikowano: 26.11.2007, 15:22
Reklama
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag margaryny Palma z Kruszwicy
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko
Reklama
Na masę:
- 10 dag daktyli
- 5 dag migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 1 cytryna
- 5 dag kandyzowanych owoców
- inne bakalie
Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko, zagnieść, włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować, wyciąć kwadraty, a z resztek — gwiazdki. Migdały obrać, zemleć l daktyle posiekać z kandyzowanymi owocami i wymieszać z sokiem z cytryny. Wlać pół szklanki wody, zagotować, odparować. Schłodzoną masę wyłożyć na kwadraty, rogi zlepić na górze, dolepić gwiazdki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, zrumienić, posypać pudrem.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama