Reklama
Składniki:

pół kilo mąki,
30 dag masła,
5 jajek,
5 łyżek cukru pudru,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
1, 5 kg owoców: truskwek, wiśni, jabłek.

Reklama
Przygotowanie:

Przygotować kruche ciasto: posiekać mąkę z zimnym masłem. Zagnieść z cukrem puderem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.
Podzielić ciasto na trzy części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ułożyć owoce (umyte, wykrylowane, pokrojone). Drugą część ciasta zagnieść z kakao. Zetrzeć. Posypać owoce. Ubić pianę z białek i cukru. Wyłożyć na ciemne ciasto. Trzecią część ciasta rozdrobnić na kawałeczki. Posypać pianę. Piec w temp. 170 st. C przez 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama