Reklama
Składniki:

75 dag gruszek,
szklanka mąki,
połtorej szklanki cukru,
4 jaja,
żółtko,
pół kostki masła,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
aromat migdałowy,
szczypta soli,
dżem morelowy,
pół szklanki śmietany kremówki,
30 g płatków migdałowych.

Reklama
Przygotowanie:

Zagnieść szybko kruche ciasto z: przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować. Ułożyć w tortownicy, formułująć wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Poteme obniżyć temperaturę do 180°st. C.
Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Z obranych gruszke usunąć gniazada nasienne. Pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama