Reklama
Składniki:

1.5 szklanki pszennej mąki,
pół kostki zmrożonego masła,
3 łyżki cukru,
wanilia,
1 żółtko,
2 łyżki śmietany,
szczypta soli,
puszka brzoskwiń,
4 białka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
garść płatków migdałowych.

Reklama
Przygotowanie:

Brzoskiewnie odsączyć i pokroić w kawałeczki. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać cukier. Ubijać aż piana będzie bardzo gęsta.
Posiekać masło z solą i mąką. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Wlecić ciasto w tortownicę (spód i boki). Kilka razy nakłuć widelcem. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Ułożyć brzoskwinie. Wsyawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć ułożyć pianę z białek. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika na kilka minut do momentu, kiedy płatki staną się brążowe.

Reklama
Reklama
Reklama