Ciasto z agrestem - przepis składniki i przygotowanie
Posypane cukrem pudrem!

Opublikowano: 16.07.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g masła
- 3 jajka
- szklanka cukru + odrobinę do posypania agrestu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki śmietany
- masło do wysmarowania blachy
- 3 szklanki owoców agrestu
- cukier puder do posypania
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z agrestem!
- Utrzyj masło z cukrem.
- Dodawaj jajka pojedynczo, nadal ucierając.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Wyrabiaj energicznie ciasto, dodając kwaśną śmietanę.
- Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, przełóż połowę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
- Wyrównaj, a następnie rozsyp na cieście umyte i odszypułkowane owoce agrestu.
- Posyp owoce odrobiną cukru.
- Agrest przykryj drugą połową ciasta.
- Piecz przez 50 minut w 175 stopniach.
- Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Reklama
Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:
Ciasto z czereśniami - 13 przepisów na desery z czereśniami
Bób - przepisy na dania z bobem
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przepisy na desery z jeżynami
Reklama
Reklama
Reklama