Reklama
Składniki:

1/2 kg mąki,
15 dag margaryny,
15 dag smalcu,
15 dag cukru pudru,
4 starte żółtka gotowane,
1 żółtko surowe,
starta skórka z cytryny,
sok z cytryny,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka amoniaku,
łyżka śmietany, w której rozprowadzić amoniak.
Masa:
25 dag masła lub margaryny
25 dag dżemu owocowego,
sok z cytryny,
olejek rumowy.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: posiekać mąkę z margaryną. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść. Wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wyciąć ciastka. Upiec. Masa: utrzeć masło. nie przerywając ucierania, dodawać dżem. Skorygować smak kwaskiem cytrynowym. Wymieszać z olejkim. Przełożyć upieczone ciastka.

Reklama
Reklama
Reklama