Reklama
Czas przygotowania: 60
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 żółtko jaja,
  • 100 g cukru.
Reklama
Przygotowanie:

Prosty przepis na kruche ciasteczka maślane, które uwielbiają dzieci i dorośli. Są łatwe w pieczeniu, chrupiące i pyszne. Do ich przygotowania można wykorzystać foremki o różnych kształtach, a wspólne pieczenie może być doskonałym pomysłem na rodzinne popołudnie.

  1. Masło posiekaj na niewielkie kawałki.
  2. Dodaj mąkę, cukier i żółtko. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Rozwałkuj ciasto na blacie posypanym mąką. Użyj foremek, by uzyskać pożądane kształty ciasteczek.
  4. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Po wystudzeniu, ciasteczka możesz dowolnie udekorować lukrem.

Reklama

Inne przepisy na ciasteczka:
Kokosanki - prosty przepis
Ciasteczka owsiane - prosty przepis

Reklama
Reklama
Reklama