Kruche babeczki z truskawkami

Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- masło i mąka do natłuszczenia i wysypania foremek
- budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 20 dag truskawek
- 1 brzoskwinia
- kilka czereśni
Przygotowanie:
1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Składniki rozetrzyj w palcach, dodaj żółtko, szybko zagnieć kruche ciasto, schłodź w lodówce.
2. Budyń ugotuj na mleku, wystudź.
3. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na plasterki. Brzoskwinię umyj, zdejmij z niej skórkę, usuń pestkę, pokrój na ósemki. Czereśnie umyj, osusz.
4. Karbowane foremki na babeczki natłuść masłem, wysyp mąką.
5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wyklejaj nim foremki. Piecz w 200 st. C, aż się zarumienią (ok. 10 min).
6. Babeczki ostudź, wyjmij z foremek. Napełnij budyniem, obłóż owocami.
Do przygotowania deseru możesz wykorzystać gotowe babeczki. Kupisz je w tekturowych pudełkach. Zwróć tylko uwagę, by wybrać te słodkie.