Kruche babeczki z orzechami w karmelu

Opublikowano: 24.11.2011, 14:03
Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Reklama
Na nadzienie:
- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag suszonych śliwek lub rodzynek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i sól oraz płatki masła. Siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka i wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 min do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj, wylep nim 20 foremek o średnicy 7 cm, ponakłuwaj. Piecz 10–12 min w temp. 200 st. C.
Reklama
3. Na patelni skarmelizuj cukier. Rozprowadź masłem i mlekiem. Do masy dodaj orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszaj. Napełniaj babeczki.
Reklama
Reklama
Reklama