Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 żółtko
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- sól

Reklama

Na masę:
- 1 kg śliwek węgierek
- cukier
- kieliszek śliwowicy lub rumu
- 150 ml bitej śmietany
- kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Na ciasto: masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtko, śmietanę i szczyptę soli, zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię, schłodź.

2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wyłóż nim dno oraz boki okrągłej formy, pozostawiając wystające brzegi. Upiecz na rumiano w 200 st. C.

3. Na masę: śliwki umyj, osącz, poprzekrawaj na pół, usuń pestki. Kilka połówek odłóż, resztę pokrój na kawałki. Przełóż do rondla, podduś, by puściły sok. Dodaj alkohol, dosłodź, chwilę podduś.

4. Masę wyłóż na podpieczony spód, na wierzchu ułóż połówki owoców. Piecz 15–20 min, przestudź.

Reklama

5. Udekoruj bitą śmietaną i orzechami.

Reklama
Reklama
Reklama