Krucha tarta z kremem budyniowym

Opublikowano: 03.02.2010, 10:52
Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki śmietany
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 2 kolorowe galaretki
Reklama
Przygotowanie:
1. Każdą galaretkę rozpuść osobno w 1/2 l gorącej wody. Wylej do płaskiego naczynia, schłodź, zastudź.
2. Schłodzone masło posiekaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię, schłodź.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 30 min w 200 st. C.
4. Budyń ugotuj na mleku, gorący wyłóż na upieczony kruchy spód. Całość wystudź.
Reklama
5. Stężałą galaretkę pokrój w kostkę, posyp nią masę budyniową.
Reklama
Reklama
Reklama