Reklama
Składniki:

45 dag mąki pszennej,
15 dag margaryny,
15 dag cukru,
jajko,
1 łyżka miodu,
1 łyżka sody,
1/4 szklanki śmietany,
dżem.

Reklama

Krem:
1 szklanka mleka,
5 dag kaszy manny(lub mąki),
15 dag masła,
15 dag cukru pudru,
aromat waniliowy,
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Reklama

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, dodać cukier, margarynę, jajko i miód. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając śmietanę. Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować. Jednakowej wielkości placki (każdy osobno), ułożyć na posmarowanych tłuszczem blachach. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C. Upieczone placki delikatnie przełożyć na stolnicę. Przygotować krem: mleko zagotować z mąką, cały czas mieszać, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do masy dodać zapach waniliowy oraz powoli dodawać mleko z mąką. Krem utrzeć na puszystą, jednolitą masę.
Pierwszy placek posmarować połową masy waniliowej, przykryć drugim plackiem, rozsmarować powidła, przykryć trzecim plackiem, posmarować resztą kremuj i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama