Krem żurawinowy

Opublikowano: 12.11.2007, 13:48
Reklama
Składniki:
- szklanka żurawin
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
Żurawiny umyć, poddusić z cukrem, przestudzić. Odłożyć 1 łyżkę do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje podgrzewać aż do rozpuszczenia, ostudzić. Schlodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać z przecierem żurawinowym, a potem dodawać do niej łyżkami bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Gęstniejący krem nałożyć do pucharków, schlodzić, by stężał. Przed podaniem ozdobić odłożonymi żurawinami i listkami mięty lub melisy.
Reklama
Żurawiny można wymieszać również z odrobiną czerwonego wina.
Reklama
Reklama
Reklama