Reklama
Składniki:

- 3/4 l kremówki 30-proc.
- 3–4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
- laska cynamonu

Reklama

Sos:
- 25 dag truskawek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki campari lub likieru pomarańczowego
- skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

1. 1/2 szklanki kremówki wsyp żelatynę, odstaw do napęcznienia. Laskę wanilii przekrój na pół, końcówką noża wyskrob miąższ. Dodaj go, razem z przekrojoną wanilią, cynamonem i cukrem, do pozostałej śmietanki, zagotuj i podgrzewaj 3 minuty, uważając, aby śmietanka nie wykipiała.

2. Wyjmij ze śmietanki laski wanilii i cynamonu. Garnek zestaw z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Truskawki opłucz na sicie, pokrój w półplasterki, wymieszaj w miseczce z cukrem i alkoholem, następnie odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Reklama

3. Masę śmietanową przestudź, a później wlej do czterech lekko natłuszczonych masłem miseczek lub pucharków. Odstaw do lodówki na 3–4 godziny, aby krem stężał. Gotową panna cottę wyłóż na talerzyki, polej sosem truskawkowym, posyp skórką pomarańczową i od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama