Krem karmelowy

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 1 pomarańcza
- ok. 1/2 l mleka
- kilka rozgniecionych nasionek kolendry
- 3 jajka
- 1 żółtko
- ewentualnie likier pomarańczowy do polania
Przygotowanie:
Połowę cukru wsypać do rondelka, dodać wodę, zagotować, by cukier się rozpuścił. Dalej podgrzewać, aż cukier się zrumieni, karmel rozlać do 4 foremek i tak nimi obracać, by karmel pokrył ich dno i boki, zastudzić. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, otrzeć z niej skórkę, skórkę i kolendrę dodać do mleka, mocno podgrzać, odstawić. Jajka i żółtko utrzeć na parze z pozostałym cukrem, połączyć z przecedzonym mlekiem, rozlać do foremek. Foremki umieścić w naczyniu z wodą i wstawić do piekarnika o temp. ok. 180°C na 30–40 minut, krem ostudzić, schłodzić, wyjąć na talerzyki, ozdobić cząstkami obranej pomarańczy, polać likierem.
Rada: By łatwiej było go wyjąć z foremek, na chwilę można je zanurzyć w gorącej wodzie.
Źródło: "Przyjaciółka"