Krem jajeczny z waniliową nutką

Opublikowano: 10.02.2011, 08:32
Reklama
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 łyżki białego cukru
- 1 laska wanilii
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki 36 proc. tłuszczu
- 4 truskawki
- 1 łyżka cukru brązowego
Reklama
Przygotowanie:
1. Mleko zagotuj z przekrojoną laską wanilii, przestudź, wyjmij laskę. Żółtka utrzyj z białym cukrem, dodając mleko, ubij ze śmietanką. Masę podgrzewaj ok. 20 min, przestudź.
2. Owoce umyj, osusz, pokrój w plasterki. Wyłóż nimi dno każdej z dwóch żaroodpornych kokilek. Zalej porcją kremu, wystudź, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Reklama
3. Każdą porcję deseru posyp cukrem i podgrzewaj go specjalną opalarką, aż cukier się skarmelizuje, lub wstaw do piekarnika na funkcję grill. Podawaj schłodzony.
Reklama
Reklama
Reklama