Reklama
Składniki:

- 6 żółtek
- cukier wanilinowy
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2 i 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki schłodzonej kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska cynamonu

Sos:

- 20 dag mrożonych malin
- 1/2 szklanki cukru

Reklama
Przygotowanie:

1. Żelatynę namocz w 2 łyżkach letniej wody. Mleko mocno podgrzej z laską cynamonu (nie dopuść do zagotowania). Odstaw na kilka minut, cynamon wyjmij.

2. Żółtka ubij na biały krem z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas ubijając, wlej gorące mleko. Masę przelej do garnka i gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Krem ostudź, mieszając drewnianą łyżką. Śmietanę ubij na półsztywno i połącz z chłodnym kremem jajecznym.

Reklama

3. Cztery foremki pojemności szklanki delikatnie nasmaruj olejem. Wlej krem i odstaw do lodówki na 3 godz. Maliny zasyp cukrem i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Krem wyjmij na talerzyki i podawaj z sosem.

Reklama
Reklama
Reklama