Reklama
Składniki:

- 300 g nutelli
- szklanka lekko ubitej śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 30 g wódki
- siekane pistacje
- szczypta soli
- 1–2 marchewki
- 20 dkg cukru
- 2 pomarańcze
- 1 dkg imbiru
- 3/4 soku z pomarańczy z wodą

Reklama
Przygotowanie:

1. Ubitą śmietankę wymieszać z nutellą, dodając żółtka, wódkę i szczyptę soli. Zamrozić w postaci krążków posypanych siekanymi pistacjami.

2. Połowę cukru lekko skarmelizować na patelni. Dodać cienkie płatki skórki z pomarańczy, krótko razem przysmażyć, wlać sok z pomarańczy z wodą, dodać resztę cukru i drobno posiekany imbir. Gotować, aż cukier się rozpuści.

3. Do wrzącego syropu włożyć pokrojoną w długie wstążki marchew i smażyć 5 minut. Na koniec dodać do syropu wyfiletowane cząstki pomarańczy.

4. Na zamrożone krążki kremu czekoladowego nakładać gorące wstążki marchewki i cząstki pomarańczy. Natychmiast podawać.

Przepis poleca Ernest Jagodziński, executive sous chef restauracji Fusion w hotelu Westin w Warszawie

Reklama

The Westin Warsaw,
al. Jana Pawła II 21,
00-854 Warszawa,
tel.: (022) 450 88 45/46

Reklama
Reklama
Reklama