Krem czekoladowy

Składniki:
- 3 jajka
- 5–6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc. tłuszczu
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- bita śmietana i starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubijać na parze z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, napęczniałą podgrzać, by się rozpuściła. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, podlać 1–2 łyżkami wody, podgrzewać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę i czekoladę dodać do masy jajecznej, ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodać do masy jajecznej, delikatnie połączyć. Krem nałożyć do pucharków, wstawić do lodówki, by stężał. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą.
Do przygotowania kremu można też użyć czekolady mlecznej. Deser będzie wtedy słodszy i mniej wyrazisty w smaku. Do deseru dla dorosłych można dodać kieliszek aromatycznego alkoholu, np. rumu, koniaku, brandy.
Źródło: "Przyjaciółka"