Reklama
Składniki:

- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 15 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 20 dag śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 30 dag leśnych poziomek
- 6 dużych okrągłych herbatników
- waniliowy cukier puder

Reklama
Przygotowanie:

1. Mleko zagotuj. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszysty kogel–mogel. Następnie, dalej ubijając, powoli dolewaj gorące mleko.

2. Naczynie z mlekiem i żółtkami wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i znowu ubijaj, aż krem mocno się podgrzeje i zgęstnieje. Jednak uważaj, aby krem się nie zagotował, bo żółtka się zwarzą.

3. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody, wymieszaj z kremem. Krem wyjmij z gorącej kąpieli i ostudź.

4. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj z zastygającym kremem.

Reklama

5. Z pergaminu zrób foremki w kształcie walca odpowiadające średnicy herbatników. Na dno każdej foremki włóż herbatnik i napełnij ją kremem do wysokości 3/4. Wstaw do lodówki na 4–5 godzin. Przed podaniem usuń pergamin, a wierzch kremu udekoruj poziomkami. Posyp cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama