Reklama
Składniki:

- 6 żółtek
- 2 i 3/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- laska wanilii
- 3/4 szklanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- szczypta cynamonu

Reklama

Owoce:
- 15 dag truskawek lub malin
- 15 dag borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

1. Mleko podgrzej z miąższem wanilii i szczyptą cynamonu. Żółtka ubij z cukrem na krem, cały czas ubijając, wlej powoli gorące mleko. Masę przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Żelatynę namocz w 3 łyżkach wody, a gdy napęcznieje, dodaj do gorącej masy. Wymieszaj. Masę przestudź i wymieszaj z ubitą kremówką. Przelej do 4 foremek i odstaw do lodówki na 5 godz. (najlepiej na całą noc).

Reklama

2. Owoce opłucz, większe pokrój w plasterki, wymieszaj z cukrem i likierem. Odstaw do lodówki na godzinę. Krem bawarski wyjmij na talerzyki i obłóż owocami.

Reklama
Reklama
Reklama