Krakowski sernik

Opublikowano: 28.03.2008, 21:51
Reklama
Składniki:
Ciasto:
15 dag mąki,
5 łyżek cukru,
4 łyżki masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
jajko.
Reklama
Masa:
25 dag białego sera,
2 jajka,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
15 dag rodzynek,
opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
Reklama
Utrzeć jajka z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić masło z mąką. Ddoać do masy. Wymieszać. Rozwałkować. Wypełnić tortownicę ( spód, boki). Kawałek ciasta zostawić.
Zmielić ser. Utoworzyć gładką masę ze śmietaną. Dodać: cukier, żółtka, cukier waniliowy, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę. Ostrożnie wymieszać. Położyć na ciasto. Z pozostałego ciasta ułożyć krateczkę na masie. Piec 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama