Krajanka gruszkowa

Opublikowano: 11.09.2008, 12:21
Reklama
Składniki:
1 kg twardych gruszek,
2 niepełne szklanki mleka,
1 torebka budyniu o smaku bananowym (bez cukru),
3 łyżki cukru,
4 paczki herbatników maślanych,
2 torebki galaretki o smaku cytrynowym.
Reklama
Przygotowanie:
Prostokątną formę z wysokim brzegiem wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie ułożyć herbatniki. Z umytych i obranych owoców usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć. Galaretki cytrynowe rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Rozetrzeć budyń w sześćiu łyżkach zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać przygotowany budyń. Gotować do zgęstnienia, stale mieszając. Gorący budyń połączyć ze startymi gruszkami. Wyłożyć masę na herbatniki. Szerokim nożem wyrównać wierzch. Ostudzić. Na zimną masę budyniową wlać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki na 5 godzin.
Reklama
Reklama
Reklama