Kolorowe talarki z kruchego ciasta

Opublikowano: 25.05.2009, 08:52
Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- sól
- pół opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej
- po opakowaniu białej i deserowej polewy czekoladowej
Reklama
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i solą. Dodaj żółtko, zagnieć ciasto, schłodź.
2. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody.
3. Ciasto rozwałkuj, by miało grubość pół cm. Szklanką wycinaj z niego ciasteczka. W połowie krążków mniejszą szklanką wytnij środki, tak by powstały pierścienie. Posmaruj je z jednej strony białkiem i układaj na całych krążkach, lekko dociskając.
Reklama
4. Ciastka piecz ok. 15 min w 200 st. C, ostudź. Wypełnij je tężejącą galaretką. Gdy zastygnie polej część krążka czekoladową białą polewą. Zastudź i udekoruj następnie ciemną polewą.
Reklama
Reklama
Reklama