Ciasto Papuga - przepis składniki i przygotowanie
Dodaj kisiel, aby uzyskać fantazyjne kolory!
Opublikowano: 29.09.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 100 ml oleju
- 12,5 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 2 czubate łyżki maku
- łyżka kisielu cytrynowego
- łyżka kisielu wiśniowego
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto Papuga!
- Żółtka oddziel od białek, masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę.
- Pod koniec ucierania dodaj żółtka.
- Następnie wlej olej, ocet i znów razem wszystko zmiksuj.
- Do masy maślano-jajecznej wsyp mąkę i wymieszaj.
- Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na 4 części.
- Do pierwszej dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel wiśniowy, a do czwartej mak.
- Delikatnie wymieszaj.
- Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Do formy włóż kolejno ciasto cytrynowe, na to ciasto z makiem, ciasto wiśniowe i na wierzch ciasto kakaowe.
- Przez środek ciasta zrób nożem nacięcie.
- Wstaw je do piekarnika do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piecz około 40 minut.
Reklama
Zobacz inne przepisy na ciasta:
Stefanka z herbatników - przepis
Placek cynamonowy - przepis
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
Ciasto tiramisu - przepis
Reklama
Reklama
Reklama