Kołacz ze śliwkami i z kardamonem

Składniki:
- 50 dag węgierek
- 2 szklanki mąki
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 słoiczka dżemu morelowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
1. Do miski wbij jajka, wlej olej, przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy i kardamon oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.
2. Tortownicę nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą (albo wyłóż papierem do pieczenia). Równomiernie rozsmaruj w niej ciasto.
3. Śliwki umyj, osusz, pokrój na połówki, ułóż na cieście powierzchnią przecięcia do góry.
4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w temperaturze 190 st. C. Po wyjęciu ciasto studź 10 min w formie, wyjmij. Dżem lekko podgrzej i posmaruj nim śliwki (nie będą wysychały) na jeszcze gorącym cieście. Pozostaw do ostygnięcia. Ewentualnie możesz posypać ciasto uprażonymi na patelni bez tłuszczu płatkami migdałowymi.