Kokosowa drożdżówka

Opublikowano: 01.04.2008, 12:31
Reklama
Składniki:
5 dag drożdży,
pół kilo mąki,
5 dag cukru,
8 dag masła,
2 jajka,
pół szklanki mleka,
sól.
Reklama
Masa kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych,
150 ml mleka,
175 dag cukru,
15 dag masła.
Przygotowanie:
Reklama
Wymieszane drożdże z łyżeczką cukru i małą ilością mleka pozostawić na dziesięć minut. Przesiać mąkę. Wlać do niej drożdże. Roztopić i lekko ostudzić masło. Wlać. Dodać pozostałe składniki ciasta. Zagnieść. Pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy kokosowej: zagotować mleko z masłem. Wsypać wiórka kokosowe i cukier. Gotować dziesięć minut na małym ogniu. Ostudzić. Blachę wysmarować masłem. Wypełnić nią ciasto. Wyłożyć masę kokosową. Piec w temp. 180 st. C przez pół godziny.
Reklama
Reklama
Reklama