Składniki:
- 25 dag wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 5 dag masła lub margaryny
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić, dodać do wiórków kokosowych razem z miodem, żółtkami, mąką, solą i proszkiem do pieczenia, masę dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem, masą napełniać szpryckę, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym wyciskać niewielkie ciasteczka-różyczki (można je też kłaść na blachę przy pomocy łyżki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–190°C i piec około 10 minut, aż się ładnie zrumienią. Upieczone i ostudzone można polać rozpuszczoną czekoladą.
Rada: By ciasteczka miały intensywniejszy kokosowy smak, wiórki można zrumienić na suchej patelni lub dodać do rozpuszczonego masła. Ciasteczka można upiec bez mąki, wtedy należy zwiększyć ilość wiórków kokosowych do 30–35 dag.
Źródło: "Przyjaciółka"