Keks z żurawinami
Świąteczny placek pełen bakalii

Pieczenie ok. 1 godz. * 1 porcja – ok. 260 kcal
Składniki na 20 porcji:
Na ciasto:
- po 25 dag mąki pszennej i masła
- 5 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
- po 15 dag suszonych żurawin i rodzynek
- tłuszcz i mąka do blachy
Do dekoracji:
- 10 dag lukru
- 2 łyżki posiekanych, kandyzowanych owoców
Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj na puszysty krem, nadal ucierając, dodawaj kolejno żółtka i stopniowo cukier puder i alkohol. Połącz z mąką (1 łyżkę mąki zachowaj) przesianą z proszkiem do pieczenia
i ubitymi na pianę białkami.
2. Rodzynki opłucz, namocz, osącz. Wymieszaj z żurawinami i łyżką mąki (nie będą opadać na dno keksu), dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
3. Podłużną keksową formę wysmaruj tłuszczem, przelej do niej ciasto. Piecz ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, ostudź.
4. Polej płynnym lukrem, posyp kandyzowanymi owocami.