Keks z migdałami

Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- lukier
- proszek do pieczenia
- 40 dag bakalii
- migdały, owoce kandyzowane i czekoladki do ozdoby
Przygotowanie:
Migdały przebrać, opłukać, osuszyć, zdjąć skórkę, lekko oprószyć mąką. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na gładką, puszystą masę, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, na końcu delikatnie połączyć z ubitą z białek pianą i bakaliami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią ciasto, wygładzić powierzchnię, piec około 60 min w temp. 180°C, wyjąć, papier usunąć po ostudzeniu ciasta. Powierzchnię ciasta cienko posmarować lukrem lub polewą (można czekoladową), dekoracyjnie ułożyć na niej przygotowane migdały, czekoladki i kandyzowane owoce.
Źródło: "Przyjaciółka"