Keks jak we Francji

Opublikowano: 20.06.2008, 11:22
Reklama
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
30 dag cukru,
25 dag masła,
10 jajka,
1 dag amoniaku (węglanu amonowego),
25 dag rodzynek,
10 dag cykaty,
10 dag smażonej skórki pomarańczowej,
8 dag migdałów,
pół olejku arakowego,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Z cukrem ubić trzy całe jajka i siedem żółtek. Stopić masło. Wlać. Stale ubijając, wsypać mąkę z amoniakiem i szczyptę soli. Wlać olejek. Cykatę pokroić w kostkę. Dodać razem z rodzynkami i skórką pomarańczową. Formę keksową wysmarować tłuszczem. Wyścielić pergaminem. Posiekać migdały. Wyspać na blaszkę. Przełożyć ciasto. Oprószyć cukrem pudrem. Z boków obsypać migdałami. Przykryć papierem. Piec 70 minut.
Reklama
Reklama
Reklama