Jak zrobić keks - prosty przepis
Wypełniony kandyzowanymi owocami!
Opublikowano: 04.12.2015, 04:46
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 duże jajka
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- 50 dag kandyzowanych owoców
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić keks!
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z połową cukru na puch.
- Do puszystej masy dodaj sok z cytryny, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
- Bakalie oprósz mąką.
- Do ciasta dodaj pianę z białek, wymieszaj.
- Na koniec dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 170 stopni C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta:
Ciasto tiramisu - przepis
Jak zrobić napoleonkę?
Piernik - przepis Ani Starmach
Jak zrobić ciasto z herbatników?
Jak zrobić karpatkę?
Jak zrobić pleśniaka?
Reklama
Reklama
Reklama