Składniki:
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 25 dag mieszanych owoców kandyzowanych
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Masło ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ucierając, dodawać porcjami mąkę. Białka ubić na pianę. Owoce kandyzowane oprószyć mąką. Do ciasta dodać pianę i owoce, delikatnie wymieszać. Podłużną wąską formę wyłożyć papierem pergaminowym. Przełożyć do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC, piec ok. 45 minut. Posmarować lukrem przygotowanym wg przepisu, ozdobić kandyzowanymi orzechami, zastudzić. Zamiast owoców kandyzowanych można do ciasta wsypać mieszankę bakalii.
Lukier: szklankę cukru pudru, sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1-2 łyżki wrzątku - ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Zamiast soku możesz dodać np. rumu. Lukier nadaje się do dekoracji większości wypieków.
Źródło: "Przyjaciółka"